Писмо 6: Македонија е се, МПЦ ОА е душата!

Зошто ја бранам, бранев и ќе ја бранам МПЦ ОА?

Во моментов наклеветен и залепен од политиката за еден страшен злостор, се наоѓам во Турција, притвор, строг построг здравје, па имам време чист од Вашето лицемерие, далеку од Вашата галама и пискотници од лаги и манипулации составени да објаснам зошто е мојата посветеност на нашата МПЦ ОА толку фанатична.

Веднаш да се пофалам дека од корица на потрошена тетратка од пишување исеков, направив убав тегет Крст, а со леплива етикета од султан вода за пиење Крстот го залепив на зидот над мојот кревет каде 5 месеци спијам, живеам. Молитвата на Бога за крстот негов Господов како најсилно наше, Македонско орудие е добро утро и добра ноќ!

Зошто дури и денес во овие НЕ чоечки услови и состојба во која се наоѓам многу е важна МПЦ ОА, поважна од мене самиот, тука во кафезов во Баликесир, Турција.

Нашата етногнеза ниту почнува, ниту завршува со Александар, Македонското постоење е живот, кој секој ден се менува, но со секоја промена во исто време и се самопотврдува.

Македонецот цели 5 века на Отоманското ропство својата различност, засебност од тиранинот ја чувал, ја вградувал и се идентификувал со Православието на Македонските простори на кои егзистираа Цркви како и да се нарекуваа!?

Во Црквите пак политиката и нејзиното влијание беа единствена причина за нивното постоење, беа под целосна контрола на Отоманите! Без параф на Султан, Фанар нема никаква функција со векови наназад. Тоа е причината зошто Грците секогаш биле фаворизирани и користени за контрола на Славјаните без сопствени држави или Автономии внатре во Отоманската империја. Примитивните образовни почетоци и не случајно Султанот ги дозволил искључиво во Црковни училишта преку кои се моделирала мислата, а со тоа и политиката на колективот, етносот!

Сте заборавиле дека Даскалот над сите Даскали, Гоце е Даскал во Црковно училиште!

Се надевам дека НЕ, не сте заборавиле.

Целиот наш Македонски отпор, опстој, востанија се вградени, но и живеени тогаш, во Турско, кога се случувале, но секогаш сместени во нашето Македонско православие.

Сте заборавиле дека Одлуката за кревање на Кресна од која се роди ДЕСНА е донесена во Манастир. Дека нашиот најсилен Војвода Карастоилов е убиен на спиење во манастир. Се надевам дека не сте заборавиле! Мора да се вреже во Македонските лејки модерни и денешни, како генерација дека Православието е најсилното орудие за одбрна на човековите прави и вредности. Не случајно Маршалот ги донесе или дозволи, денес е сеедно, коските на Гоце во Македонска православна црква да се закопаат, а не на пример во Македониум на педофилон Грабул во Крушево.Не случајно Македонските борци АСНОМ го направија исто така во манастир, а не во Штип на пример или уште поубаво Куманово!

Нашиот Македонски опстој секогаш беше во Православието, не во Клирот, туку во верата православна и затоа, после се што ни направија, еве сме, тука сме, со Божја милост, живи сме ние Македонците!

Што ќе се случува со мене, не знам, тоа Господ ќе одлучи како и секогаш, намерата на системов ми е добро позната, но Крстот од корица на тетратка направен ми дава сила, но и спокој да се борам, стравот го набрка, што би рекол дедо ми Јордан, РААТ СУМ !

Затоа и во однос на дневнава политика раат сум, Гога Сорос треба да биде, а дали ќе биде или магарево Стево пак ќе го инсталираат, одлучува Калето преку Албанците во вториот круг како локална канцеларија на „USA Corporation“ сопственост на Ционизмот, за мене е сеедно!

МПЦ ОА е нашата Македонска душа, без неа сме како зомби, биолошка маса, мелтинг пот Балкански и политички од Ванчо Михајлов само раскажан. Цел овој душмански проект со име #Северџанија нема да успее доколку „USA Corporation“ не избрише се што е Македонско во МПЦ ОА и ја претвори во Православна Црква на Северна Македонија, идентично како експериментот во Украина.

Токму затоа беше многу важна, а денес многу повеќе ДЕКЛАРАЦИЈАТА за МПЦ ОА, но не сум сигурен колку сте разбрале. Во однос на нас Грците како Црква, се Хазарите во Украина, поточно Фанар во Украина иста задача и газда имаат, а Бугариве се будалетини, глупчовци кои најмногу губат, но што да им правам кога со Бугарскиот народ раководи ТАТАРСКА елита под контрола на „USA Corporation“ нормално! Затоа денес фанариотите и Бугарскиве Врховисти се како братчиња, а до вчера се убиваа, се заљубија меѓусебно, за МПЦ ОА да ја уништат, Македонци да ништат како многу векови наназад.

Многу долг увод Ви напишав, но важно е да се разбере нашето Македонско суштествување и Православието денес 2024 година, за да најдеме чаре, за да преживееме.

Централата на новиот сојуз сатански од врховисти и фанариоти составен е сместена во Бигорскиот манастир, сојуз со златници преполн исто како во времето на Отоманите, денес „USA Corporation“. Сојузов треба да го одработи проектот #Северџанија, а тоа е ништење на МПЦ ОА, вадење душа на Македонецот!

Таму пак, во Бигорскиот манастир, едно грдо и кусо, околу метар и прст висина, полн со злоба и комплекси како Кораб од спротива, чоече со презиме Фиданоски, на кога Фанар, титула и име му подари, на Партениј се вознесува, најгрдиот балетан во Фанар убедливо пак јавно ме спомнал дека многу стравувал од мене, па на политичари се пожалил.

Џуџето не кажал име, јас ќе Ви го напишам, името е на неуспешниот Поп, денес политички аутист и Антимакедонец, Оливер Спасовски.

ТВ интервјуто, драмолетката е во режија на едно Хомо/Нато копиле, Васко ПопПетрески, Струмички сељобер, на Вицето школски!

Јас му дадов вистинско име КараВангелис, на занаесеново џуџе Партениј, а Коте од Руља е аутистот погоре спомнат!

Па затоа занесениов КараВангелис со Клирот командува, цели 10 години, мрежа сатанска плете внатре во МПЦ ОА со неброени златници од нас Македонците собрани, со помош на послушните политички копилиња, инсталирани како и КараВангелис од „USA Corporation“.

Џуџево КараВангелис од Бигорски има туристички агенции кои му носат сатанска публика во форма на верници за да може да се занесува, малцинство се, но нечастивиот со привид и негова технологија ги претставува за мнозинство, очајно се труди Македонецот со глумци неМакедонци го измами, прелаже!

Да беше џуџево КараВангелис асолен, душман, немаше Фанар, напомош Кирил од Имврос да му го прати, десната рака на најголемиот Славјански душман Бартоломеј.

Тоа значи дека фанариотите се нуклеарно бесни на нас Македонците и Декларацијата за МПЦ ОА, па затоа е редно да разбереме дека мораме првенствено со умот и душата да се бориме, а за се останато Господ ќе најде начин, ќе помогне, 100 пати тоа ни го покажал низ историјата тажна и крвава!

После долгиов увод и објаснувањето околу КараВангелис Бигорски, редно е да го пишам финалето, а тоа значи ќе го прескокнеме џуџево КараВангелис и на Кирила од Имврос ќе му објасниме, поедноставиме.

За мене, Палчо, нашиот Кумановски Владика Григориј е авторитет, затоа што е силно посветен на Верата и Православието, но пред се на Каноните, кои се силно против фанар во моментов.

Дедото Агатангел и Петар ми се современиве учители за Македонштилак, затоа што силно ја бранат МПЦ ОА! Па затоа си зимам право директно да му објаснам на преварантов од фанар, Кирил од Имврос го викаат, на Наума Распутин од Романска црква, влашки шпион произведен од поодамна му објаснив, сега е редот на Кирила!

Измамников од фанар седнал па лаги беседи и тврди дека сме добиле лажен Томос од СПЦ. Па затоа и јавно го прашувам, дали е лажен или вистинит Декретот на Бартоломеј газдата твој од 9 мај, ради ориентација со кој не признавте, шизма тргнавте и рамноправни со сите цркви станавме. Кажи Кириле, сатанска преваро, ГУКНИ! Дали лажно или вистински не упативте со СПЦ, статус и име да уредиме, бруко православна, стоко Грчка!

Кириле, Кириле, ние Македонциве Ве послушавме и со премудриот Порфириј, со СПЦ се како што треба уредивме, срамно, гнасно е ова што го говориш, можеби и Томосот Ваш од фанар од 1922 е лажен, не знам Кириле, зини па објасни!

Ова е причината што неколку Македонци го победија фанар, но тоа е само една важна битка, војната дури сега ќе стане голема, па со целиот ризик, директно и народски ќе објаснам.

Некој, ќе оставам шанса да се поправи, затоа пишувам само, некој со години наназад кога се обраќам на фанар се потпишувал како Архиепископ Охридски само, ни М од Македонски.

Стево Стокава од позиција на претседател, гарантирал дека името на Црквата, нема да биде МПЦ ОА, затоа што го контролирале Архиепископот со кривични пријави за криминал во фиока ставени. Стево стоката зборот УЦЕНА, во МЕДИЈАТОР го претвори! Тоа е причинатазошто радосно и сласно со сатански лиги на суратот, на 9 мај, Бартоломеј, Декрет потпиша, џуџено сатанско КараВангелис, цел ден со камбанине цела Река без сон ја остави, Томос го нарекува.

За џуџето Томос од СПЦ не постои, па затоа и Декларацијата, лажни патриоти ја нападнаа, „патриоти на батерии“.

Истиот месец мај кога Бартоломеј за бадијала се насладуваше дека свршил работа, во Сремски Карловци се случи Црковно народен Собор на кој СПЦ донесе Одлука да се признае нашата МПЦ ОА, но не со сите детали кои Томосот го сочинуваат.

Порфирије, премудриот Српски Патријарх легалитет си доби за она што следеше, а следеше земјотрес за фанар и „USA Corporation“.

Кириле, Кириле од Имврос, измамнику, Патријархот Порфириј, според Ваш упат и според Одлука н Црковно народен Собор на СПЦ во Сремски Карловци, напиша:

МОРАМ СО ГОЛЕМИ БУКВИ ЗА ДА РАЗБЕРЕШ:

ИМЕТО ВИ Е МПЦ ОА, ВИЕ СТЕ КАНОНСКИ НАСЛЕДНИЦИ НА ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА, ЕПАРХИИТЕ СЕ ВАШИ, СО СЕ ЕПАРХИИТЕ ВО МАКЕДОНСКАТА ДИЈАСПОРА!

Кириле, Кириле, претходно некој друг пак сите Манастири и Цркви и земјишта како сопственост на МПЦ ОА во катастар ги впиша, во имотен лист кој регулира сопственост дури и во Вашата #Северџанија.

Затоа Кириле ти посветив еден затворски есеј да остане трага, да остане парче хартија со вистината, која во нашиот случај е и ПРАВДИНА. Далеку сте Вие на чело со Бартоломеј од нас Славјаните и Православието без кое не можеме да живееме. Не сум јас ВИНОВЕН што Грк не е ниту Вера, ниту Етнос, туку ПРОФЕСИЈА Кириле од Имврос, пробисвету фанарски.

Ете како фанар беше е и е и за на век матиран во оваа геополитичка и многу важна партија шах, помеѓу нас Македонците и Грците!

Вредно е да се примети следното во последните 5 месеци. Во оваа писание на страната на #Северџанија се тројца АнтиМакедонци, КараВангелис, Оливер Спасовски и Стево Стока, како МЕДИЈАТОР. Е сега следете внимателно.

КараВангелис јавно во интервју кажува како многу се плашел од мене и се пожалил на некои политчари.

Аутистов Спасовски без трунка доказ во МОНСТРУМ ме претвори, уредно на прес, со сите без искључок медиуми, во суштина бљувотини.

Но ете го и Стево Стока, па дава изјава дека, лично го употребил неговиот авторитет кај Ердоган, екстрадицијата да се забрзала!

А јас, цели 5 месеци, пишувам за брза екстрадиција која Турците не ја прават, еве завршија изборите, ќе ја биде, ќе се случи!

Крајот на овој расказ исто така треба да ни ја разјасни блиската иднина на МПЦ ОА, поточно следните битки во војнава за Славјансково Православие.

Бидејќи Канонски се поразени Грциве, сега е на ред обид за деструкција внатре во МПЦ ОА. Имено, во исто време, неколку групи на организирани Епископи од Синодот делуваат во два правци!

Едниот е директно спрегнат во предвремено пензионирање на Епископот Пелагониски и Ресенски Петар, затоа што е член на Малиот Синод, краткиот Синод, брзиот кој ги носи Одлуките составен од Дедо Стефан и Охридскиот лудак од Епископ, кој е најголем лихвар со црковни пари во Охрид и пошироко, висок колку џуџево Каравангелис!

Другиот правец на дејство на фанар е директно спрегнат, физички да го реши Архиепископот Охридски и Македонски, новиот да биде само Охридски на новата Црква, со новото име! Прашањето е како?

Кога ни беше на гости Антоние, следниот Патријарх на Руската Православна Црква, а морав лично лајв да правам во Лесновскиот Манастир, затоа што никој од бљувотиниве не сакаше настанот да го пренесе јавно!

Во таа прилика дедото, нашиот Архиепископ се појави во комплет, со пратечкиот Клир, а јас пуштив еден пријател на ДЕСНА да ги провери двете монахињи од Романија, на шефот на Наума Распутин монахињи, Калиник!

Побаравме глупост, столче за седење, монахињите одговорија дека не знаат Македонски и одбија комуникација.

Прашањето е просто, на кој јазик комуницираат со Архиепископот, доколку знаете дека живеат со него, го хранат, перат, легнуваат и будат!

Затоа драги мои Македонци, знаењето доколку не е пренесено не е знаење, а борба без знаење е пораз до пораз како последниве 30 години.

Јас, Палчо, во мојата борба немам тајни, ја терам јавно за Македонците да бидат похрабри и силни, но во моментов сум изолиран, заробен, притворен во Турција.

Во следно време, блиско време освен објаснетите два деструктивни проекти што фанариотите во Синодот ги тераат се случува и масовна подготовка со избор на нови црковни одбори, посебно во епархиите Европска/Пимен, потоа Американската/Методиј и НовоЗеландската-Австралиска, на делот под контрола на џуџено што е најзлобниот, расипаниот епископ Охридски и директно надреден, но и подршка административна на Каравангелис.

Со промената на огромен број црковни одбори се спремаат за идниот Црковно Народен Собор на МПЦ ОА, откако на Архиепископот нагло ќе му се слоши и ќе мора да избереме НОВ, нивни Архиепископ, фанарски на црквата од Охрид, по нивно.

Затоа сметав дека сите овие битни работи треба да ги знаете, затоа што душманот не застанува, секој ден ровари.

Канонски за на век се поразени, затоа сега ќе пристапат на фанарска технологија, со труење и убивање, од внатре, самите да ја уништиме МПЦ ОА, сетете се на името на државата како го сменија, во Парламент „ДЕМОКРАТСКИ“, така со Црквата со Црковно Народен Собор фанарски, а после тоа, пуштето го Прличев да го слушате или читате, сеедно, семката ќе ни ја сотрат!

Јас тука во занданава се борам и мојот крст, корица од потрошена тетратка го направив. Дали Вие се борите за Вашиот Крст драги мои браќа и сестри Македонци?

Не се срамам да признаам дека листовите на кои пишувам, со две старешки солзи ги натопив, затоа што знам што с‚е сатанава подготвил за нашава МПЦ ОА.

Затоа Господ ми дава сила и тука од кафезов од Турција да се борам и на моите браќа и сестри да им предочам!

Пристојно изгледаат, токму како што Вие мои драги сакате. Користат многу вешти вербални манипулации, слатки за Вашите уши, за да Ве задоволат.

Ве спремаат за колење, браќа и сестри Македонци, НАТО и ЕУ не можат и не смеат да се мешаат директно, но целата своја сила ја спрегнале слугиве сатански со КараВангелис и Кирил од Имврос да Ве прелажат!

Клирот ЌУТИ и МОРА да ќути, корумпирани се до даска.

Политиката е ставено во функција на овој проект, дури е потчинета, на џуџево грдо еееејјјј.

На џуџево рака да му бацуваат Премиери, а НЕ е Епископ, еееееј Македонци!

ЗајеБ сељоберот е мало бебе за џуџево КараВангелис, на кого сатанава му ги задоволи сите комплекси, па лета, не гази по земја, сиротиот несуден егзарх.

Затоа, чувајте ја МПЦ ОА од душманите, се Ви е напишано, без неа на Грци ќе слугувате како старите.

Кога се раѓаме во НЕА не Крстат, кога Заминуваме, Таа, МПЦ ОА, не испраќа.

Чукнете ЛЕЈКИТЕ, со МПЦ ОА, барем погреби на Македонски ќе имаме, оооо Македонци мои, со векови понижени и требени!

Ве сакам сите

Палчо од Пусто ТУРСКО

22/04/2024, Баликесир, Турција